2010. december 19., vasárnap

Az utolsó hangos nap...


Tegnap este utoljára indult el a banzáj 2010-ben. A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett jótékonysági koncerten résztvevők számára az adakozáson és embertársaink megsegítésén kívül az esemény a Szindbád Turné 2010 záróakkordját is jelentette, ugyanis ezt a műsort minden bizonnyal utoljára tekinthette meg a közönség. Szomorkodni semmi okunk sincs, volt idén minden, amit csak szeretne az ember: DualDisc kislemez, országjáró turné, új stúdióalbum (de még milyen!), koncertfilm dupla DVD-n és még számos apró meglepetés. Nem csoda, hogy egy ilyen mozgalmas esztendő után ez a koncert számomra is az év utolsó hangos estéjét jelentette, mától tartalék üzemmódban fejezem be az évet.


A merchandise pult most is hozta a színvonalat, csak gratulálni tudok hozzá, főleg a lányoknak, akiknek volt dolguk bőven! Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megemlítsek egy érdekes dolgot: Ákos két 2001-es kislemeze (Mindenki táncol, A szavakon túl) és a 2002-es Alig hitted maxi is kapható volt CD verzióban tegnap este 500 Ft / db áron. A kiadványok a webáruházban is kaphatók, ott is nagyon olcsó mindegyik (990 Ft), de ez már tényleg nagyon akciós ár! Akinek nincsenek meg ezek a kislemezek és tegnap este nem vett belőlük, az nagyon bánhatja! A kedvezményes árakat ezúton köszönöm minden vásárló nevében!
A koncert előtt mind Schmitt Pálné Makray Katalin, mind Csaba testvér beszédet mondott az összegyűlteknek, majd megtörtént a várva-várt ajándékozás. Megható volt látni a kis csöppségeket a hatalmas Aréna színpadán, amint megilletődve átveszik a nagy színes dobozokat. Hirtelen nehéz volt elképzelni, hogy pár perc múlva valami egészen más fog azokon a deszkákon történni.



A kezdés tökéletes, ennél hatásosabb már szinte nem is lehetne. A fények, a hangok, a hangulat kifogástalan, álmodni sem lehetett volna jobbat. Hirtelen minden adott lett, hogy ez ne csak az év utolsó, de a legjobb koncertje is legyen. Gondolatom hamar beigazolódni látszott: a Mindenki táncol és az Erő és alázat gyilkos volt, kezdtem megbánni, hogy ülőjegyet kértem. A Minden, ami szép volt alatt futó vetítés számomra továbbra is vezeti a legjobb látvány kategóriát, fantasztikus audiovizuális hatás volt a produkció. Szépen sorakoztak egymás után a dalok - lassabbak, gyorsabbak -, majd elérkezett a tizenegyedik nóta, amelyet ilyen formában még nem láthattunk korábban. A fénybe nézz hatására nagy csend lett a nagy teremben. A lecsillapodott tömeg ugyanúgy reagált a dalra, ahogyan tettük azt két hónappal korábban a klippremier során. Túl sok érzelem száguldozik bennünk ahhoz, hogy rögtön tetszésünket nyilvánítsuk ki. Nagyon kevés előadó képes erre, egy rock bulin meg pláne, Ákos azonban ezen kevesek közé tartozik. A korábbi hangulat hamar visszatér, Bonanzát idézünk és Lédi Gagát figurázunk, majd korábbi Ákos dalok kerülnek terítékre (Hello, Örvény), így mindenki megtalálhatta a maga kedvenc korszakait. A végéhez közeledve a buli nagy örömömre zajosodni kezd, az Ikon zúz (főleg a végére becsempészett improvizált outro miatt), a Ne fájjon többé és a Majom a ketrecben duó azonban olyan súlyos volt, hogy csak nagy kínok árán bírtam az ülőhelyem maradni. Innentől újra közös dalolások következtek, egészén a koncert befejezéséig. Ákos búcsúként elmondja, hogy jövő májusban ugyanitt tervezi lemezbemutató koncertjét. Ennél jobb búcsúzást el sem tudok képzelni. Hamarosan találkozunk!
Csaba testvér nem tévedett. A koncert alatt olyan szeretet járta át az Arénát, amellyel nem találkozhatunk akármilyen koncerten. A közönség szeretete Ákos és társai iránt szinte érinthető volt a levegőben, de ne felejtkezzünk meg azokról sem, akik időt és energiát nem kímélve dolgoztak azon, hogy legyen mit szeretnünk ebben a 23 dalból álló koncertben. Fantasztikus érzés részese lenni egy olyan közösségnek, amelyben nem csak egyirányú a szeretet. Köszönjük!



Setlist:
1.       Induljon a banzáj!
2.       Mindenki táncol
3.       Erő és alázat
4.       Minden, ami szép volt
5.       Ismerj fel
6.       Adj hitet
7.       Dúdolni halkan
8.       Szindbád dala
9.       Keresem az utam
10.   Az utolsó hangos dal
11.   A fénybe nézz
12.   Calypso / Bad Romance
13.   Hello
14.   Örvény
15.   Csak a szerelmen át
16.   Végre
17.   Ikon
18.   Ne fájjon többé
19.   Majom a ketrecben
20.   Táncolj a tűzön át
21.   Valami véget ért
22.   Ilyenek voltunk
23.   Adjon Isten…

Szerző: Reszegi László