2010. július 18., vasárnap

"Ötputtonyos Tokaji Ákos" buli

A Szindbád Turné 2010 utolsó előtti előadása a Hegyalja Fesztivál fő attrakciójaként dörrent a Tisza partján tegnap késő este. A Hegy’ Színpad előtt már kora délután gyülekezni kezdtek a hardcore rajongók, de ezen kívül a színpadra állított LED falak is jelezték az ünnepi este közeledtét. A Barabás Lőrinc Eklektric, Péterfy Bori és Love Band-je, a Quimby, a walesi Funeral for a Friend és egy gyors átszerelés után a banzáj - a meghirdetett kezdést pontosan betartva - este 11 órakor megkezdődött.




Hihetetlen tömeg gyűlt össze ezen a viszonylag kis fesztiválon és lényegében, aki élt és mozgott, lélegzetvisszafojtva figyelte az Ákos zenekar tagjainak látványos bevonulását, illetve készítette elő tüdejét és torkát arra a pillanatra, amikor a főhős színpadra lép. Nincs pardon, a banda a húrokba csap és már első percben olyan intenzív ugrálást és üdvrivalgást vált ki a több, mint húszezres tömegből, hogy azt a világ bármelyik zenekara megirigyelné. Első pihenőt a negyedik dal biztosította a tömegnek, ám ezt követően többször is felbukkant egy-egy olyan darab, amelyiknél a masszává alakult embertömeg megnyugszik, kihűlni látszik és meghatottan énekli a sorokat a színpadon álló sráccal. Ez sajnos sok esetben csak próbálkozás, mintsem együtt éneklés, de a szándék mindenképpen értékelendő, meg ugye a nagy melegben a tokaji borok is megtették a maguk hatását.




Ákos a legtöbb dalhoz ezen a turnén is kommentárokat fűz, így a közönség azon része, aki nincs képben a legfrissebb történésekkel, tájékozást nyerhet például arról, hová lett a Dúdolni halkan videóban is szereplő fekete gitár, mennyi a VIVA Comet díjkiosztó közönségének átlagéletkora, illetve mindenki elgondolkodhat azon, mi lehet SP titka. A tokaji hallgatóság pedig vevő volt ezekre a történetekre és a reakciókból ítélve, egyet is értett a mesélővel. Természetesen a zenekar többi tagjának is kijárt figyelem, fény derült arra, hogy vált ”zenekarvezetővé” Szakos Krisztián az Ákossal eddig eltöltött tíz esztendő folyamán, de természetesen mindenki bemutatásra került az este folyamán. Itt szükségszerű megjegyezni azt, hogy a banda fantasztikusan működik együtt nem zenei értelemben is. Ákos irántuk kimutatott tisztelete elér az utolsó sorokig is, így mindenki láthatta azt, mennyire szereti társait és mindaz, ami a színpadon történt nem 1+4 felállásban történt, hanem 5 ember által.

Mindezen emberi pillanatok és megérintő dalok mellett örömmel tapasztaltam, hogy Ákos öniróniája és szarkazmusa még mindig nagyon szórakoztató, akinek pedig ezek a mozzanatok nem voltak egyértelműek, fusson neki még egyszer (vagy kétszer) a YouTube-on fellelhető tonnányi amatőr felvételnek, mielőtt hangot adna nemtetszésének.
Így tehát poénok, sztorik és gitárok bűvöletében telt el az a 100 perc, amit egy kisvárosnyi ember nézett végig tegnap este. A koncertfények kialvásával tényként állapítom meg: a Szindbád Turné 2010 felveszi a versenyt a 40 turnék által felállított színvonallal. Különös naivitással, minden meglátogatott Ákos koncert után azt hiszem, hogy az Ákos produkció olyan messzire jutott, ahonnan már nem lehet előrébb jutni. Ezen állításaim általában a következő koncertlátogatásomig tartanak. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a mi országunkban is tevékenykedik egy olyan előadó, aki ilyen sokat tesz saját és közönsége folyamatos érdeklődésének fenntartásáért.

Szerző: Reszegi László (nin.hu)




1. Induljon a banzáj!
2. Mindenki táncol
3. Erő és alázat
4. Minden, ami szép volt
5. Ismerj fel
7. Dúdolni halkan
8. Szindbád dala
9. Keresem az utam
10. Az utolsó hangos dal
15. Örvény
16. Csak a szerelmen át
17. Végre
18. Ikon
19. Ne fájjon többé
20. Majom a ketrecben
21. Táncolj a tűzön át
22. Valami véget ért
23. Ilyenek voltunk
24. Adjon Isten…